√Ėn a(z) 931835. l√°togat√≥nk,  √©s 197. a mai napon
   Rovataink: Opera >> Rost Andrea >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Temesi M√°ria
   Husz√°r Lajos: A csend
   Gregor J√≥zsef
   Marton √Čva
   P√°l Tam√°s
   Mikl√≥sa Erika
   Rost Andrea
   Polg√°r L√°szl√≥
   Sass Sylvia
   Kovalik Bal√°zs
   B√°nk b√°n a D√≥m t√©ren
   Karik√≥ Ter√©z
   Luk√°cs Gy√∂ngyi
   Kessely√°k Gergely
   Luciano Pavarotti
   Tosca 2008 SzNSZ
   Szonda √Čva
   Vajda J√ļlia(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

 

Rost Andrea Lammermoori Luciát énekelte a nagyszínházban

Kisl√°nyszerepek ut√°n √©rdekes nŇĎkRost Andrea videófelvételei a YouTube-on

Mindent el√©rt, amit egy szopr√°n el√©rhet. A vil√°g legnagyobb operah√°zainak √ľnnepelt szt√°rja, lemezeit BudapesttŇĎl New Yorkon √°t Toki√≥ig rajong√≥k seregei keresik. K√©sz csoda, hogy egyik legjobb szerep√©ben, Lammermoori Luciak√©nt a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°zban is meghallgathatjuk. Rost Andre√°val tal√°lkozni mindig kiv√©teles √©lm√©ny, mert ahogy az ŇĎt idecs√°b√≠t√≥ Sz√©khelyi J√≥zsef sz√≠nidirektor is fogalmazott: gy√∂ngy√∂zŇĎ nevet√©se vid√°ms√°got hoz az √°ltal√°nos magyar szomor√ļs√°gba.   

Rost Andrea nagy sikert aratott 2004 nyar√°n a D√≥m t√©ri operag√°l√°n, majd olimpikonok t√°rsas√°g√°ban vŇĎleg√©ny√©vel kajakozott a Tisz√°n, √©s j√≥√≠zŇĪen hal√°szl√©t kanalazott a KiskŇĎr√∂ssy terasz√°n. L√°that√≥an j√≥l √©rezte mag√°t itt, sokan m√©gsem hitt√©k, hogy komolyan mondja: egyszer sz√≠vesen fell√©pne a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°zban is. Mit keresne a Scala, a Covent Garden √©s a Metropolitan viszonyaihoz szokott vil√°gh√≠rŇĪ d√≠va a szer√©nyebb-szeg√©nyebb szegedi operasz√≠npadon?
¬Ė Szeretem a v√°ros k√ľl√∂nleges hangulat√°t, ez√©rt mindig sz√≠vesen t√©rek vissza. A szegedi hal√°szl√©t pedig sohasem hagyn√°m ki, hiszen ez a legjobb a vil√°gon. R√°ad√°sul a f√©rjem is im√°dja, aki pedig nem is magyar, hanem egy Berlinben √©lŇĎ holland mŇĪv√©szember. Ňź m√©g n√°lam is jobban szereti a magyar konyh√°t, ha Magyarorsz√°gra j√∂n, mindig kell neki fŇĎzni t√∂lt√∂tt k√°poszt√°t, mert az a kedvence. Odavan a magyaros libam√°j√©rt is. Amikor elŇĎsz√∂r megk√≥stolta a Kisk√∂r√∂ssy hal√°szcs√°rd√°ban a szegedi hal√°szl√©t, teljesen el√°jult tŇĎle. Az√≥ta m√°r az √Ėreg K√∂r√∂ssyt is felfedezt√ľk, a napokban ott eb√©delt√ľnk szegedi bar√°tainkkal, Csernay L√°szl√≥ professzor√©kkal ¬Ė mes√©li Rost Andrea, aki sug√°rz√≥ derŇĪj√©vel, kedvess√©g√©vel, b√°j√°val √©s csilingelŇĎ nevet√©s√©vel mindenkit hamar bŇĪvk√∂r√©be von. √Čs akkor a hangj√°r√≥l m√©g nem is esett sz√≥: lemezei k√∂telezŇĎen ott sorakoznak az operakedvelŇĎk polcain.  
¬Ė A lemezpiac vil√°gszerte tel√≠tett, mindenki arr√≥l besz√©l, hogy le√°ldozott a komolyzenei CD-knek. Lehet, hogy √≠gy van, de √©n √ļgy v√©lem: azoknak a jelentŇĎs √©nekeseknek, akik saj√°tos arculattal, st√≠lussal rendelkeznek, min√©l t√∂bb felv√©telt kellene k√©sz√≠teni√ľk. Hogy √∂ssze lehessen hasonl√≠tani p√©ld√°ul Montserrat Caball√©t Renata Scott√≥val, vagy √©pp Angela Gheorghiut velem. Ez√©rt is √∂r√ľl√∂k annyira, hogy annak a Mozart-CD-nek, amit P√°l Tam√°s vez√©nylet√©vel √©s a Liszt Ferenc Kamarazenekarral vettem fel, vil√°gszerte hatalmas sikere van. A Figaro h√°zass√°ga √©s a Don Giovanni √∂sszes nŇĎi szerep√©t el√©neklem rajta. Izgatott, hogyan tudok ugyanazzal a hanggal eg√©szen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ karaktereket megfogalmazni. New Yorkt√≥l Chicag√≥n √©s Los Angelesen √°t Jap√°nig mindenhol hozz√°k dedik√°ltatni a CD bor√≠t√≥f√ľzet√©t, ami hihetetlen√ľl j√≥ √©rz√©s, mert olyan ez a lemez, mint a gyermekem. √Čveken √°t k√©sz√ľltem r√°, magam tudtam megval√≥s√≠tani, majd a Warner Classics √°tvette, √©s az eg√©sz vil√°gon forgalmazza.
Rost Andrea a mil√°n√≥i Scal√°b√≥l √©rkezett Szegedre, ahol Leo Nucci partnerek√©nt, Riccardo Chailly dirig√°l√°s√°val a Rigoletto Gild√°j√°t √©nekelte. M√°rciusban Budapesten V√°s√°ry Tam√°ssal h√°rom olyan Mozart-√°ri√°val l√©p k√∂z√∂ns√©g el√©, amit m√©g nem hallhattunk tŇĎle. A b√©csi sz√°rmaz√°s√ļ n√©pszerŇĪ hollywoodi zeneszerzŇĎ, Walter Jurmann dalait is √©nekli a tavaszi fesztiv√°lon. A b√©csi bemutat√≥ koncert ut√°n azt √≠rt√°k: a Rost-rajong√≥knak kihagyhatatlan √©lm√©ny ez a konvenci√≥k n√©lk√ľli crossover. K√©sŇĎbb majd Berlinben √©s Los Angelesben is szeretn√©k megism√©telni.
¬Ė Az ember hangja √©rik, v√°ltozik, √©n is √©rzem, hogy lassacsk√°n v√°ltanom kell. A dr√°maibb szerepekkel egy √ļjabb reperto√°r ny√≠lik meg elŇĎttem. √Āprilisban m√©g Susann√°t √©nekelem a Metropolitan Figaro h√°zass√°ga-elŇĎad√°sain, de j√∂vŇĎre m√°r a Gr√≥fnŇĎt alak√≠tom B√©csben. A kisl√°nyos szerepeket elhagyva k√∂zeledek az √©rettebb nŇĎk fel√©. Tal√°n ez√©rt egyre fontosabb, hogy √©rdekes egy√©nis√©g is legyen az a figura, akit megszem√©lyes√≠tek. Izgalmas feladatnak √≠g√©rkezik a labilis idegrendszerŇĪ Blanche figur√°ja Poulenc A karmelit√°k besz√©lget√©sei c√≠mŇĪ oper√°j√°ban, amit a madridi Teatro Realban √©nekelek j√ļniusban. A chicag√≥i Lyric Oper√°ban pedig a j√∂vŇĎ √©vadban egy Strauss-operettben, A denev√©r Rosalind√°jak√©nt mutatkozom be. A kisl√°nyom is tanul √©nekelni, szoktam is vele viccelŇĎdni: milyen √©rdekes lenne, ha egyszer a l√°nyom lenne az any√°m. A sz√≠npadon ak√°r ez is elŇĎfordulhatna: ha A var√°zsfuvol√°ban egy√ľtt l√©pn√©nk fel, ŇĎ lehetne az √Čj kir√°lynŇĎje, √©n pedig a le√°nya, Pamina.


(2006. febru√°r)

 

 


 

 

 

 


A világjáró szoprán a Tiszán kajakozott, majd megkóstolta a szegedi pontyhallét

Rost Andrea a Dóm téren

2004 j√ļlius 29


Rost Andrea aratta legnagyobb sikert a D√≥m t√©ri r√≥mai operag√°la szereplŇĎi k√∂z√ľl. A vil√°gh√≠rŇĪ magyar szopr√°n a koncert m√°snapj√°n p√°rj√°val kipr√≥b√°lta a kajakoz√°st a Tisz√°n, majd megk√≥stolta a hamis√≠tatlan szegedi hal√°szl√©t a Kisk√∂r√∂ssyben. Mint mondja, a sz√≠v√©be z√°rta Szegedet, sz√≠vesen √©nekelne nemcsak g√°laesten, hanem operaelŇĎad√°sban is a szabadt√©rin.

 

 

 

Cecilia Gasdia, Kiss B. Atilla és Rost Andrea a szegedi Dóm téren


Milyen volt a Dóm téren fellépni?

Fantasztikus √©lm√©ny a gy√∂ny√∂rŇĪ, csillagos √©jszak√°ba bele√©nekelni. Nem l√°ttam a publikumot, csak a zenekart √©s a koll√©g√°imat, de mindv√©gig √©reztem a k√∂z√∂ns√©g reakci√≥j√°t. Sz√©p eml√©k marad sz√°momra a koncert.

 

   


Milyen darabban vállalna szerepet a szabadtérin?

Amikor Gilda áriáját énekeltem, átvillant rajtam, milyen csodálatos lenne itt a teljes Rigolettót bemutatni. Úgy hallottam, játszották már korábban. El tudnám képzelni a Lammermoori Luciát is, esetleg a Turandotot, amiben szeretném majd egyszer Liu szerepét elénekelni.


A g√°laest ut√°n nem mentek haza, a k√∂vetkezŇĎ napot is Szegeden t√∂lt√∂tt√©k, √©s az a h√≠r j√°rja, hogy kajakozott is.


Csepelen, a Duna mellett gyerekeskedtem, ahol fi√ļ oszt√°lyt√°rsaim k√∂z√ľl t√∂bben is versenyszerŇĪen kajakoztak. Mindig irigyeltem ŇĎket. Nagyon j√≥l n√©ztek ki, erŇĎs v√°llaik voltak, szerettem volna √©n is kipr√≥b√°lni ezt a sport√°gat, hogy √©n is olyan izmos legyek, mint ŇĎk. Egyszer bele is v√°gtam, de az edzŇĎ nem volt olyan k√∂r√ľltekintŇĎ, mint most a szegediek, √≠gy elment a kedvem tŇĎle. Itt a legjobb kezekben voltam, hiszen olimpikonokt√≥l kaptam szakmai tan√°csokat. Legal√°bb t√≠z kilom√©tert v√©gighajtottunk. A p√°rom volt h√°tul a motor, √©n pedig megpr√≥b√°ltam ir√°ny√≠tani, √≠gy remek√ľl sz√≥rakoztunk. Kellemesen elf√°radtam, m√°snap m√©g izoml√°zam sem volt. Olyan nagy √©lm√©nyt jelentett, hogy el is hat√°roztuk: nem hagyjuk abba, Berlinben majd vesz√ľnk egy kajakot. A t√ļra ut√°n Szentgy√∂rgyi P√°l alpolg√°rmester megh√≠vott benn√ľnket a KiskŇĎr√∂ssy Hal√°szcs√°rd√°ba, ahol fantasztikus haltepertŇĎt √©s pontyhal√°szl√©t kaptunk. A f√©l adag t√ļr√≥s csusz√°mnak m√°r a fel√©t sem b√≠rtam megenni. √Ėr√ľl√∂k, hogy Szegeden maradtunk, mert ez egy csod√°latos v√°ros. Kiv√©telesen j√≥l √©rezt√ľk magunkat.


Tov√°bbi szegedi egy√ľttmŇĪk√∂d√©s is sz√≥ba ker√ľlt?


Sz√©khelyi J√≥zsef m√°r h√≠vott is, hogy √©nekeljem el j√∂vŇĎ m√°rciusban Lucia szerep√©t, de sajnos m√°r teljesen teli a napt√°ram. Javasoltam, hogy amint van valami m√°s √∂tlete, h√≠vjon √©s egyeztess√ľnk. Sz√≠vesen j√∂nn√©k a D√≥m t√©rre √©nekelni, mert k√ľl√∂nleges var√°zsa van.

  


A párjáról elárul valamit?


Holland sz√ľlet√©sŇĪ, szint√©n mŇĪv√©szember, de nem √©nekes. Filoz√≥fi√°b√≥l √©s mŇĪv√©szett√∂rt√©netbŇĎl doktor√°lt B√©csben, majd k√∂nyveket √≠rt. Jelenleg k√©pzŇĎmŇĪv√©szk√©nt dolgozik Berlinben. Izgalmas, vide√≥val kombin√°lt install√°ci√≥kat alkot, hamarosan B√©csben ny√≠lik k√ľl√∂nleges √©p√≠t√©szeti ki√°ll√≠t√°s, ahol az ŇĎ munk√°i is szerepelnek. Ňź tervezte √©s gondozza a weboldalam, ami nagy munka, ez√©rt nagyon h√°l√°s vagyok neki.

 


Ezek szerint, amikor épp nem énekel valahol a világban, akkor Budapest mellett Berlin az állandó bázisa?


A p√°romat Berlinhez k√∂tik a gal√©ri√°k, a munkakapcsolatok, de gyakran elk√≠s√©r a fell√©p√©seimre is. Budapesten is sok idŇĎt t√∂lt√ľnk egy√ľtt, mert √©n sem akarom a magyarorsz√°gi otthonomat feladni. A kisl√°nyom id√©n √©retts√©gizett, most √©ppen vezetni √©s √©nekelni tanul.

 

 


Követi a pályán?


Nem val√≥sz√≠nŇĪ, hogy a komolyzen√©t v√°lasztja. K√≠v√°ncsi vagyok, merre viszi majd a tehets√©ge. Az oper√°t is sz√≠vesen hallgatja, de nem szeretne opera√©nekes lenni. A fiam vad tin√©dzser, tizenn√©gy √©ves m√ļlt, √©s lelkesen dobol.


Hogyan lehet világsztárként a családanyai szerepkört is betölteni?

Nehezen. Iszonyatos szervezŇĎmunk√°t ig√©nyel, mert bonyolult az √©let√ľnk.


Idehaza mikor lép fel legközelebb?


Egyetlen elŇĎad√°st siker√ľlt egyeztetn√ľnk a k√∂vetkezŇĎ √©vadra: j√∂vŇĎ tavasszal, √°prilis 26-√°n Szinet√°r Mikl√≥s √ļj Rigoletto-rendez√©s√©ben √©nekelek az Operah√°zban. Ugyanezzel a produkci√≥val Jap√°nban is turn√©zunk.

 


Az elm√ļlt √©vekben sok vil√°gszt√°r koll√©g√°j√°val √©nekelt, k√∂z√ľl√ľk kik azok, akikkel a munkakapcsolaton k√≠v√ľl k√∂zelebbi bar√°ti viszonyba is ker√ľlt?


Ezen a p√°ly√°n nem k√∂nnyŇĪ igazi bar√°ts√°gokat k√∂tni. A kiv√°l√≥ mexik√≥i tenorist√°val, Ram√≥n Vargas-szal nagyon j√≥ban vagyok, Renato Brusont √©s Placido Doming√≥t is b√°rmikor felh√≠vhatom. Placido feles√©g√©t, M√°rt√°t k√ľl√∂n√∂sen szeretem. Ňźk valamennyien rendk√≠v√ľl kedves, nagyszerŇĪ emberek. Kev√©s ilyen van a mi p√°ly√°nkon.


Milyen √ļj szerepekre k√©sz√ľl?


A londoni Covent Gardenben j√∂vŇĎ j√ļniusban Mozart Mitridate c√≠mŇĪ oper√°j√°t mutatjuk be, amiben Sifar√©t √©neklem. Ez egy √©rdekes nadr√°gszerep lesz. KoncertszerŇĪ elŇĎad√°sban m√°r a Gr√≥fn√©t is el√©neklem a Figaro h√°zass√°g√°ban. Kocsis Zolival Mozart-koncert√°ri√°kkal l√©pek majd fel az √©p√ľlŇĎ Nemzeti Koncertteremben. A b√©csi sz√°rmaz√°s√ļ hollywoodi zeneszerzŇĎ, Walter Jurmann gy√∂ny√∂rŇĪ dalait is tanulom. J√≥ bar√°ts√°gba ker√ľltem az √∂zvegy√©vel, akivel most egy√ľtt szervez√ľnk egy dalestet B√©csben.


Mikor jelentkezik √ļj lemezzel?

A Warner Classic kiadásában várhatóan októberben jelenik meg világszerte a második szólólemezem, amelyen a Figaro házassága és a Don Giovanni összes szoprán áriáját eléneklem.képek és szöveg: Hollósi Zsolt

 

 

HirdetésAjánló


Zal√°n Tibor
Kulka J√°nos
Velenczei Tam√°s
Juronics Tam√°s
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
Szonda √Čva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu