Ă–n a(z) 752570. látogatĂłnk,  Ă©s 54. a mai napon
   Rovataink: Opera >> MiklĂłsa Erika >>
  KezdĹ‘lap   
  KeresĹ‘   
  KAPCSOLAT   
   KĂ©pzĹ‘művĂ©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   SzĂ­nház
   Opera
   Tánc
   JĂł helyek...
   In memoriam...
   A kötetrĹ‘l
   Ă‰pĂ­tĂ©szet
   Kritikák
   Temesi Mária
   Huszár Lajos: A csend
   Gregor JĂłzsef
   Marton Éva
   Pál Tamás
   MiklĂłsa Erika
   Rost Andrea
   Polgár LászlĂł
   Sass Sylvia
   Kovalik Balázs
   Bánk bán a DĂłm tĂ©ren
   KarikĂł TerĂ©z
   Lukács Gyöngyi
   Kesselyák Gergely
   Luciano Pavarotti
   Tosca 2008 SzNSZ(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


  Instagram

MiklĂłsa Erika KrĂ©tán az olimpiai lánggal fut, New Yorkban az Éj királynĹ‘jĂ©t Ă©nekli 

Egy alternatĂ­v operadĂ­va

(2004. május)

A szegedi egyházzenei koncertsorozat keddi zárĂł rendezvĂ©nyĂ©n a felsĹ‘városi templomban Ă©nekelt MiklĂłsa Erika. A koncert vĂ©gĂ©n a közönsĂ©g állva ĂĽnnepelte a szegedi konzervatĂłriumbĂłl indult koloratĂşrszopránt, aki a sportkarriert cserĂ©lte fel a zeneivel, Ă©s az elmĂşlt Ă©vtizedben meghĂłdĂ­totta a fĂ©l világot. Tavaly jelent meg a hangfajának legszebb slágeráriáit tartalmazĂł AlternaDĂ­va cĂ­mű DVD-je, amelynek CD-változata közel tĂ­zezer eladott pĂ©ldánnyal vezeti a komolyzenei lemezek toplistáját. Most KrĂ©tára kĂ©szĂĽl, hogy az olimpiai lánggal fusson, Ĺ‘sszel pedig -- vĂ©djegyszerepĂ©t --, A varázsfuvola Éj királynĹ‘jĂ©t Ă©nekli a New York-i Metropolitan Opera szĂ­npadán.- Az AlternaDĂ­va Ăłriási siker, olyanok is hallgatják, akik korábban nem szerettĂ©k az operát. MiĂ©rt választottak a kiadására is alternatĂ­v utat?
- SzerettĂĽk volna bebizonyĂ­tani, hogy nemcsak a nagy cĂ©gek, hanem összefogással egy kis családi vállalkozás is lĂ©tre tud hozni minĹ‘sĂ©gi produkciĂłt. TĂ©nyleg igazi családi vállalkozásban szĂĽletett meg a lemezem, hiszen a fĂ©rjem, LĂłránth Zoltán, valamint a sĂłgorom, CzeglĂ©di LászlĂł voltak a producerei. Nem is az elkĂ©szĂ­tĂ©se Ă©s kiadása, hanem a terjesztĂ©sĂ©nek megszervezĂ©se volt a legnagyobb feladat, bár errĹ‘l a fĂ©rjem tudna mesĂ©lni. Hiába Ă©neklem ezeket az áriákat már tizennĂ©gy Ă©ve, nehĂ©z dolgom volt, mert egy hĂ©t alatt kellett az összes hangfelvĂ©telt megcsinálnunk. Mint a sportban, itt is tökĂ©letes formaidĹ‘zĂ­tĂ©sre volt szĂĽksĂ©g.
- Marton Éva szokta nyilatkozni: a fĂ©rje támogatása nĂ©lkĂĽl nem tudott volna világkarriert befutni.
- Ugyanez a helyzet nálunk is. Azt gondolom, a tehetsĂ©get elsĹ‘sorban nem menedzselni, hanem vĂ©deni, Ăłvni kell. Nekem is erre van szĂĽksĂ©gem, amit Zoli -- aki a legfontosabb fellĂ©pĂ©seimre mindig elkĂ­sĂ©r – biztosĂ­t is számomra. Ráadásul mint fĂ©rj is tökĂ©letesen "működik". 
- Mikor láthatja legközelebb a magyar közönség?
- KĂ©szĂĽlök a Rigoletto premierjĂ©re, amit az augusztusi BudaFest keretĂ©ben Szinetár MiklĂłs rendezĂ©sĂ©ben mutatunk be az Operaházban.
- MiĂ©rt egy bakonyi kis faluban telepedtek le?
- Kiskunhalasi vagyok, a földközeli Ă©letet szeretem. HĂ©t Ă©ven át Budapesten Ă©ltem, ahol már szinte rosszul Ă©reztem magam. BakonykĂşton alig száz ember Ă©l, Ă©s találtunk ott egy gyönyörű parasztházat. Ahogy kilĂ©pek az ajtaján, rögtön ott a csodálatos termĂ©szetvĂ©delmi terĂĽlet. Ma már autĂłval minden gyorsan elĂ©rhetĹ‘, hamar bent vagyok az Operaházban, ráadásul többnyire Hegyeshalmon tĂşl dolgozom.   
- Hol?
- OktĂłberben James Levine vezĂ©nyletĂ©vel az Éj királynĹ‘jekĂ©nt debĂĽtálok a New York-i Metropolitan Operában. Ez Ăłriási elĹ‘relĂ©pĂ©snek számĂ­t a pályámon. Az egyik áprilisi elĹ‘adásunkat az egĂ©sz világon közvetĂ­tik majd a komolyzenei rádiĂładĂłk, Ă­gy a magyar közönsĂ©g is meghallgathat a BartĂłkon. A Szegedi Nemzeti SzĂ­nházban mutatkoztam be elĹ‘ször ebben a szerepben, ami mára szinte vĂ©djegyemmĂ© vált. Pedig amikor elsĹ‘ Ă©nektanárom, Maday Lilla azt jĂłsolta: Ă©n leszek a világ nagy Éj királynĹ‘je, hadakoztam ellene.
- RendhagyĂłan alakult a pályafutása.
- A sportkarriert hirtelen cserĂ©ltem az Ă©neklĂ©sre, idĹ‘m sem lett volna arra, hogy beálljak a sorba, Ă©s vĂ©gigjárjam a szamárlĂ©trát. Vannak kitűzött cĂ©ljaim, tudom, hogy azokat csak akkor Ă©rhetem el, ha tudatosan Ă©pĂ­tem a karrieremet, Ă©s csak a hangomnak megfelelĹ‘ szerepeket Ă©nekelek. Nem fát akarok vágni, hanem gyönyörű tabernákulumokat kĂ©szĂ­teni. SzeretnĂ©k minĂ©l hosszabb távon a pályán maradni, szĂ©p szerepeket Ă©nekelni. A legjobb pĂ©lda számomra Edita Gruberova. NemrĂ©giben Ă©lĹ‘ben is hallottam Ĺ‘t Berlinben, ahol hatvanon felĂĽl is tökĂ©letes Lammermoori Luciát Ă©nekelt. Titkon azt remĂ©lem, egyszer majd átvehetem tĹ‘le azokat a kĂĽlönleges bel canto szerepeket, amelyekkel Ă©vtizedek Ăłta elkápráztatja a világot.
- Hogy halad a világ meghĂłdĂ­tásával?
- Gerard Mortier nagyon megszeretett tavaly, amikor a Ruhr-vidĂ©ki fesztiválon egyĂĽtt dolgoztunk. NemrĂ©g kineveztĂ©k a párizsi Bastille Opera intendánsává, Ă©s rögtön hĂ­vott, hogy Ă©nekeljem el ott is az Éj királynĹ‘jĂ©t. Utána a madridi Teatro Real következik. Sokat dolgozom a fiatal francia karmesterrel, Mark Minkowskyval is, aki a MilánĂłi ScalátĂłl kezdve a világ legnagyobb operaházaiban vezĂ©nyel. ZĂĽrichben pĂ©ldául egy számomra is ismeretlen Händel-operát mutattunk be vele, amiben Cecilia Bartoli volt az egyik partnerem. Aki kĂ­váncsi rá, hogy hol Ă©nekelek, az ma már naprakĂ©szen nyomon követheti az interneten a www.miklosaerika.com honlapon. Már hĂ­rlevelem is van, a rajongĂłkat e-mailen tudjuk tájĂ©koztatni. A közeljövĹ‘ben Claudio AbbadĂłval kĂ©szĂĽlĂĽnk lemezre venni A varázsfuvolát, remĂ©lem, egĂ©szsĂ©gi állapota megengedi majd. Abbado fia rendezĹ‘, vĂ©gigĂ©nekeltem már vele Olaszországot. Nem szeretek egyik városbĂłl a másikba röpködni, egy-egy fellĂ©pĂ©ssorozatom után heteken át itthon regenerálĂłdom. Minden Magyarországhoz köt, nem tudnĂ©k máshol Ă©lni.
- SegĂ­ti az Ă©neklĂ©sben, hogy ma is rendszeresen sportol?
- Az agyam sokkal tisztább az intenzĂ­v mozgástĂłl, Ă©s a stresszt is könnyebben viselem. Az elĹ‘adásokat is jobban bĂ­rom, ha jĂł kondiban vagyok. BeindĂ­tottam az asszonytorna klubot a faluban, hetente háromszor alakformálĂł tornát tartok. NyolcĂ©ves a legifjabb, több mint hetven a legidĹ‘sebb tagunk. Imádom csinálni, kamatoztathatom mindazt, amit sportolĂłkĂ©nt megtanultam. 
- Hol tölti a nyarat?
- Többnyire itthon nyaralok. Fölfedeztem nĂ©hány fantasztikus pincĂ©szetet a Balatonon, azokat tervezem vĂ©giglátogatni. Nem vagyok nagyivĂł, de szeretem a borokat kĂłstolgatni. Szerintem a világ legjobb bora a Konyári pincĂ©szet sĂ­nai vörös bora, ami 2001-ben világbajnoki cĂ­met nyert, de idehaza szinte senki nem ismeri. Olyan gömbölyű, mint egy koloratĂşra, selymesen gurul le az ember torkán. A nyáron a Rigoletto-bemutatĂłra kĂ©szĂĽlök, ezĂ©rt idĂ©n nem megyĂĽnk el kedvenc szigetemre, Korcsulára, ahol a fĂ©rjemmel bĂşvárkodni szoktunk. A Vörös-tengerben egyszer több mint tĂ­z mĂ©ter mĂ©lyre merĂĽltem vele, bevallom, kicsit már fĂ©ltem. Majd` elfelejtem, mĂ©gis lesz egy nyári utazásom: lehetĹ‘sĂ©get kaptam, hogy jĂşliusban ötszáz mĂ©teren át másokkal egyĂĽtt Ă©n is vihessem KrĂ©tán az olimpiai lángot. Egykori atlĂ©takĂ©nt Ăłriási megtiszteltetĂ©s ez számomra.
HollĂłsi Zsolt

*

A Szegedről indult szoprán az Éj királynőjeként nagy sikert aratott New Yorkban

Debütált a Metben Miklósa ErikaMiklósa Erika az Éj királynője jelmezében

A SzegedrĹ‘l indult fiatal koloratĂşrszoprán, MiklĂłsa Erika hatalmas sikerrel mutatkozott be a napokban a New York-i Metropolitan Operában. Mozart nĂ©pszerű darabjában, A varázsfuvolában az Éj királynĹ‘jĂ©t alakĂ­totta -- azt a szerepet, amellyel 1991-ben az elsĹ‘ szegedi Ă©nekversenyen kitűnt, Ă©s amit pályája elejĂ©n a Szegedi Nemzeti SzĂ­nházban is elĂ©nekelt. A zeneirodalom egyik legnehezebb koloratĂşr szĂłlamát az Ă©nekesnĹ‘ lenyűgözĹ‘ elĹ‘adásában hallhatta a zsĂşfolásig megtelt operaház nĂ©gyezer nĂ©zĹ‘je -- a publikum tapsviharral Ă©s bravĂłzással jutalmazta teljesĂ­tmĂ©nyĂ©t. MiklĂłsa Erika a legnagyobb eurĂłpai operaházakban kĂ©tszázszor Ă©nekelte már a bravĂşrszerepet, New York-i debĂĽtálása után jelenleg a világ egyik legjobb Éj királynĹ‘jĂ©nek tartják. JövĹ‘ áprilisban további öt elĹ‘adásra várják vissza a Metropolitanba -- az egyiket a BBC RádiĂł is Ă©lĹ‘ben sugározza.

Miklósa Erika videófelvételei a YouTube-on

HirdetésAjánló

Marton Éva
Schiff András
Nádas Péter
Fried István
Frank JĂłzsef
Lengyel András
Somfai László
Temesi Mária
:: HollĂłsi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu