√Ėn a(z) 795020. l√°togat√≥nk,  √©s 2072. a mai napon
   Rovataink: Opera >> Tosca 2008 SzNSZ >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Temesi M√°ria
   Husz√°r Lajos: A csend
   Gregor J√≥zsef
   Marton √Čva
   P√°l Tam√°s
   Mikl√≥sa Erika
   Rost Andrea
   Polg√°r L√°szl√≥
   Sass Sylvia
   Kovalik Bal√°zs
   B√°nk b√°n a D√≥m t√©ren
   Karik√≥ Ter√©z
   Luk√°cs Gy√∂ngyi
   Kessely√°k Gergely
   Luciano Pavarotti
   Tosca 2008 SzNSZ

(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

Fel√ļj√≠tott√°k Puccini oper√°j√°t a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°zban

Tosca örök


Adam Diegel (Cavaradossi) és Boross Csilla (Tosca)
Fot√≥k:  Ver√©b Simon

Vastapssal, brav√≥zva √ľnnepelte a k√∂z√∂ns√©g a Tosca-elŇĎad√°sok k√∂zremŇĪk√∂dŇĎit a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°zban, ahol P√°l Tam√°s vez√©nylet√©vel Angyal M√°ria klasszikuss√° lett rendez√©s√©t √ļj√≠tott√°k fel vend√©gszereplŇĎkkel.


Hollósi Zsolt - 2008. október 20. Délmagyarország


A sz√≠nh√°z √∂r√∂k√∂s tagj√°v√° v√°lasztott Angyal M√°ria Tosca-produkci√≥ja 27 √©vvel ezelŇĎtt, 1981 okt√≥ber√©ben sz√ľletett, az√≥ta sz√°mtalanszor fel√ļj√≠tott√°k. Gener√°ci√≥k nŇĎttek fel rajta ‚Äď √©n h√©t szopr√°nt l√°ttam-hallottam eddig a c√≠mszerepben ‚Äď, a k√∂z√∂ns√©g sz√°m√°ra j√≥l ismert elŇĎad√°sr√≥l van teh√°t sz√≥. Varga M√°ty√°s hagyom√°nyos d√≠szlete, ami egykor nagyvonal√ļnak, sz√©pnek tŇĪnt, m√°ra bizony alaposan megkopott, sokat vesz√≠tett r√©gi f√©ny√©bŇĎl. Szerencs√©re V√°gv√∂lgyi Ilona eredeti jelmezeit Papp Jan√≥ √°tdolgozta, ahol sz√ľks√©ges volt, felfriss√≠tette. Az √ļj direkci√≥ visszany√ļlt ahhoz a j√≥l bev√°lt strat√©gi√°hoz: ha nincs el√©g p√©nz √ļjakra, elŇĎ kell venni a sikeres r√©gi produkci√≥kat, √©s a saj√°t t√°rsulatot kiv√°l√≥ vend√©g√©nekesekkel megerŇĎs√≠tve be lehet csalogatni a sz√≠nh√°zba a publikumot. Hogy ez ma is mŇĪk√∂dik, arra bizonys√°g a n√©gy telt h√°zas, zajos sikerŇĪ Tosca-elŇĎad√°s.


Rálik Szilvia (Tosca) és Adam Diegel (Cavaradossi) a próbán

Az elsŇĎ k√©t alkalommal R√°lik Szilvia √©nekelte a c√≠mszerepet, aki anyasz√≠nh√°z√°ban, az Operah√°zban is nagy sikerrel alak√≠tja. Magabiztos profizmus, pontos, erŇĎteljes sz√≠n√©szi megform√°l√°s, tŇĪz √©s elsz√°nts√°g jellemezte j√°t√©k√°t: Floria Tosca szem√ľnk l√°tt√°ra v√°lt f√©lt√©kenykedŇĎ √ľnnepelt d√≠v√°b√≥l a szerelm√©√©rt gyilkolni k√©pes, szenved√©lyes leop√°rdasszonny√°. Hangja tal√°n egy √°rnyalattal f√©mesebb, √©lesebb, mint a szerephez ide√°lis lenne, m√©gis fantasztikus muzikalit√°s√°val, st√≠lus√©rz√©k√©vel elbŇĪv√∂lt. Csod√°latosan √©nekelte Tosca im√°j√°t √©s katartikus volt a z√°r√≥k√©pben is. Wendler Attila m√°r az Otell√≥val is bizony√≠totta: mennyire megtanult b√°nni a hangj√°val a Galg√≥czy-f√©le szegedi Carmen-produkci√≥ √≥ta. Az elsŇĎ est√©n ugyan enyhe rekedts√©ggel k√ľzd√∂tt, de becs√ľlettel v√©gig√©nekelte Cavaradossi neh√©z sz√≥lam√°t. B√°r R√©ti Attila is fell√©pett Scarpiak√©nt, azon a h√°rom elŇĎad√°son, amit l√°ttam, Kelemen Zolt√°n volt R√≥ma rettegett rendŇĎrfŇĎn√∂ke. A jeles baritonista m√°ra a szegedi t√°rsulat egyik legmegb√≠zhat√≥bban, legegyenletesebben teljes√≠tŇĎ √©nekes√©v√© v√°lt. A b√°r√≥ alakj√°t, aki a gonoszs√°g megtestes√≠tŇĎje Puccini oper√°j√°ban, komor sz√≠nekkel √°br√°zolta: megmutatta aljass√°g√°t, k√≠m√©letlens√©g√©t; ehhez s√∂t√©t, dr√°mai hangja t√∂k√©letesen illett.Adam Diegel (Cavaradossi)

Nagy v√°rakoz√°s elŇĎzte meg a beugr√≥ Adam Diegel bemutatkoz√°s√°t. A fiatal amerikai tenorista nem okozott csal√≥d√°st: Cavaradossi szerep√©hez illŇĎ sz√©p, f√©nyes hanggal √©s megb√≠zhat√≥ magass√°gokkal rendelkezik, √©s mindv√©gig √°rnyaltan, √°t√©lten, roppant plasztikusan √©nekelt. A m√°sodik felvon√°sban olyan kitartott, diadalmasan zengŇĎ ‚ÄěVittoria, vittoria‚Ķ‚ÄĚ ki√°lt√°sban t√∂rt ki, amilyet ritk√°n hallani. B√°r j√°t√©k√°n a minim√°lis pr√≥balehetŇĎs√©g miatt √©rzŇĎd√∂tt n√©mi bizonytalans√°g, az elsŇĎ est√©n a K√©p-√°ri√°val, a m√°sodikon a Lev√©l-√°ri√°val hossz√ļ vastapsra k√©sztette a k√∂z√∂ns√©get.


Adam Diegel (Cavaradossi)

K√ľl√∂n√∂sen bensŇĎs√©gesre siker√ľltek a szerelmi duettek a Toscak√©nt most deb√ľt√°lt Boross Csill√°val, akit erre a szerepre predesztin√°l olaszos, egyszerre √©des, ugyanakkor dr√°mai kifejez√©sre is alkalmas, tiszt√°n csengŇĎ szopr√°nja. B√°r megjelen√©sekor elŇĎsz√∂r ink√°bb tŇĪzrŇĎl pattant, b√°jos szubrettnek, mint isteni d√≠v√°nak tŇĪnt, a m√°sodik felvon√°sban, amikor az im√°t ŇĎszinte megrend√ľl√©ssel √©nekelte, m√°r az elker√ľlhetetlen trag√©dia fel√© sodr√≥d√≥ szenved√©lyes nŇĎt is el lehetett hinni neki.


Boross Csilla (Tosca)

A tov√°bbi szereplŇĎk k√∂z√ľl telital√°lat Altorjay Tam√°s boh√≥k√°san b√°rgy√ļ Sekresty√©se, idegroncs √ľgyn√∂k√∂t j√°tszott Spolettak√©nt Piskolti L√°szl√≥, hŇĎsies figura G√°bor G√©za Angelottija, sz√©p hangja van a Sciarrone szerep√©ben deb√ľt√°l√≥ fiatal Koczor Krist√≥fnak √©s tetszett K√≥nya Krisztina harmadik felvon√°st bevezetŇĎ p√°sztordala is.

P√©nteken az elsŇĎ felvon√°sban olyan hangosan mondta a s√ļg√≥ az olasz sz√∂veget, hogy az m√°r zavar√≥ volt -- m√°snapra vissza is tett√©k hagyom√°nyos hely√©re a s√ļg√≥lyukat. A bosszant√≥ kisebb hib√°k ellen√©re is √©lvezetes, var√°zslatos elŇĎad√°sok sz√ľlettek: a kilencvenes √©vek forr√≥ hangulat√ļ operaest√©it id√©zt√©k. Rengeteg fiatal, k√∂zt√ľk sok k√ľlf√∂ldi di√°k is fellelkesedve √ľnnepelte a sokszor temetett, ‚Äěav√≠tt mŇĪfaj‚ÄĚ mai √©letben tart√≥it.


Karmesteri brav√ļr

Nem v√©letlen√ľl k√∂sz√∂nt√∂tte mindegyik elŇĎad√°s v√©g√©n vastaps √©s brav√≥z√°s P√°l Tam√°s karmestert is: a k√∂zremŇĪk√∂dŇĎ szegedi szimfonikusokat szinte megbabon√°zva √©s mag√°val ragadva dirig√°lt. Hallatlan ar√°ny- √©s st√≠lus√©rz√©kkel, muzikalit√°ssal, ezernyi √°rnyalatot megmutatva, karakteresen sz√≥laltatta meg a zenekar a neh√©z Puccini-partit√ļr√°t. P√°l Tam√°s brav√ļrosan elh√°r√≠totta a p√©ntek esti v√©szhelyzetet is, amikor a z√°r√≥ kettŇĎsben t√©vesztettek az √©nekesek √©s gyorsan tov√°bb kellett ugrani, hogy pillanatnyi megtorpan√°s ut√°n folytathass√°k a duettet.

HirdetésAjánló

Juronics Tam√°s
László Zsolt
Heller √Āgnes
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu