Ön a(z) 2213453. látogatónk,  és 136. a mai napon
   Rovataink: In memoriam... >> Kaszás Attila >>
  Kezdőlap   
  Kereső   
  KAPCSOLAT   
   Képzőművészet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   Színház
   Opera
   Tánc
   Jó helyek...
   In memoriam...
   A kötetről
   Építészet
   Kritikák
   Agárdy Gábor
   Janikovszky Éva
   Kaszás Attila


(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

In memoriam Kaszás AttilaA szegedi közönség számára is személyes veszteség Kaszás Attila halála. A Jászai-díjas színész múlt hétfőn a Tizenkét dühös ember előadása előtt kapott agyvérzést a Nemzeti Színházban. A mentők újraélesztették, és válságos állapotban szállították kórházba. Az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben a legszakszerűbb orvosi ellátás sem tudta megmenteni az életét. Pénteken este összeomlott a vérkeringése és elhunyt.
Kaszás Attila 1960-ban született a szlovákiai Vágselyén. 1983-ban végzett a színművészetin, tizenöt éven át a Vígszínház társulatának volt tagja, majd évekig szabadúszóként játszott. 2003-ban szerződött a Nemzeti Színházhoz.
Többször hangsúlyozta: különleges kapcsolat fűzte Szegedhez, nagyon szerette a várost. 1988-ban a Kakastollas szerepét játszotta nagy bravúrral a Dóm téren az ősbemutatóként színre vitt, Báthory Erzsébetről szóló rockoperában, A bestiában. Ugyanazon a nyáron a Nyomorultakban is fellépett. Biztosan sokan emlékeznek rá Háry Jánosként is a Szikora János rendezte tíz évvel későbbi produkcióból. 2001 nyarán két Szörényi-rockoperában is játszott a szabadtérin: Önögész volt az Atilla – Isten kardjában és Orseolo Péter a Veled, Uram!-ban.
Akkoriban, amikor a Miss Saigonban a Professzor szerepét énekelte, Londonban is járt próbaéneklésen, és úgy fogadták, mint egy világszámot. Mesélte, hogy Németországban a Nyomorultakban Jean Valjeant kellett volna elénekelnie, Londonba és ázsiai turnéra is hívták, de végül mindig nemet mondott. Nem az érdekelte, hogy sok pénzt keressen. Inkább Presser Gáborral, Fekete Tiborral és Gerendás Péterrel Tomboló hold címmel önálló CD-albumot készített. A dalszövegek többségét maga írta. Erről mondta lapunkban: „...szerettem volna, hogy személyesek legyenek, hogy magamról meséljek bennük, és az életről szóljanak. A rock őszinte műfaj. Nem viseli el a hazugságot. Az album címe arra az uralhatatlan, megfoghatatlan és sokszor szégyellt szenvedélyre utal, amit szeretnék felvállalni: hiszem, hogy csak a szenvedélyes életnek van értelme.”
Kaszás Attila sokoldalú művészként sokféle szerepben bizonyított. Emlékezetes Bicska Maxi volt a Koldusoperában, Dorozsmai Pista a Csókos asszonyban, valamint Leonce, Liliom, Macbeth és Mefisztó. Presser az ő hangjára írta A padlás Rádiósának szólamát.
2002 tavaszán az azóta megszűnt szegedi Kamara-Tantuszban Csáth Géza darabjában, A Janikában Boér Kálmánt játszotta nagy sikerrel. Pontosan illett rá a szerző leírása: „Sötétszőke haj, angol bajusz. Neuraszténiás arc, egy érzékeny emberé, aki az érzékenységet saját maga előtt is titkolja.”
Úgy tűnt, az elmúlt években ért révbe: újra megnősült, kisfia született, akit szeretett volna felnevelni. A Nemzeti Színházban egyszerre öt produkcióban játszott.
Nem csak azokban lesz nehéz pótolni.

HirdetésAjánló


Zalán Tibor
Kulka János
Velenczei Tamás
Juronics Tamás
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bernáth Árpád
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
Szecsődi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton Éva
Schiff András
Nádas Péter
Fried István
Frank József
Lengyel András
Somfai László
Temesi Mária
Fritz Mihály
Sejben Lajos
Szonda Éva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu